Der findes mange systemer at vurdere en vin efter. En af de mest kendte er helt sikkert Robert Parkers point skala. Andre bruger hjerter, vinglas eller andet til at vise hvad vurderingen lander på.
Jeg har valgt at lave min egen 100-point skala, hvor jeg vurdere efter følgende parametre:
- Farven
Er den dragene? Er den grumset, eller sider den lige i skabet? Det er nok denne parameter som typisk vil score højt. - Duften
Når næsen stikkes i glasset, hvad opleves der. Er den kedelig og nem gennemskuelig, så vil den ramme lavt. Men kommer der kompleksitet, finurlige dufte, der spiller sammen, jamen så lander den højt. Nogle vine kan man jo næsten blot nøjes med at dufte til, for de dufter bare så godt. - Smagen
Når den rammer tungen, kinderne, ganen. Rammer den ved siden af, eller giver den for druen den passende oplevelse. Og nej, jeg spytter ikke 🙂
Disse 3 parametre vurderes på en skala fra 1 til 100, og gennemsnittet bliver så til den samlede vurdering.
- 0-25 point: Dårlig, undgå for alt i verden denne vin.
- 26-50 point: Vin undermiddel. Den skal i hvert fald være billig.
- 51-70 point: fornuftig vin på jævnt niveau.
- 71-85 point: Rigtige god vin, som bestemt skal genbesøges.
- 86-100 point: Fantastiske vine. Så er det bare om prisen er god 🙂