Château Tour des Termes – Saint-Estèphe 2015

Proppen skal op
Det er lørdag og proppen skal op

Når det er weekend, så skal der altid vin på bordet. Sådan har det været for mig igennem rigtig mange år efterhånden. Og selvom det selvfølgelig kan glippe en weekend eller to, så lykkedes det selvfølgelig denne lørdag.

Jeg åbnede vinskabet, som pt er fyldt med meget fransk vin, efter vi sidste sommer lod ferien forbi Provence. Så en del flasker er stadig ganske unge (2020), så de må vente lidt.

På en af de nederste hylder fandt jeg den sidste flaske fra Château Tour des Termes, som jeg har haft liggende i snart 2 år. I mit gamle arbejde fløj jeg en del frem og tilbage til USA med KLM/Delta. Og med de optjente miles, bestilte jeg et sæt af Château Tour des Termes – Saint Estèphe, da den umiddelbart fik fine anmeldelser.

Men nu måtte den sidste altså åbnes og på bordet til dagens menu, som var langtidsstegt svineskank med rodfrugter og rødvinssovs. Vi havde google lidt, og fundet inspiration i opskriften fra Madbanditten. Og resultatet blev helt fantastisk.

Chateau Tour des Termes’ franske historie

Navnet kommer fra et gammelt tårn, som bliver kaldt “Termes”. Man mener at det oprindeligt fungerede som et fyrtårn, ved indgangen til romanske by “City of Brian”. Og “Termes” betyder “enden af landet”.

Gården går helt til 1678, hvor gården dyrkede lægeurter. Først i 1876 blev de første vindruer dyrket på markerne i Saint-Estèphe. Her grundlage han navnet Tour des Termes.

I 1979 fortsatte familien traditionen og investerede i både bygninger og udstyr, til at forbedre produktionen. Det skulle bringe Château Tour des Termes frem at blive en af de bedste Crus Bourgeois i appellationen. Og her 5. generationer senere, sidder jeg nu med en flaske fra Château Tour des Termes.

Saint-Estéphe 2015

Château Tour Des Termes Saint-Estèphe 2015
Flasken

Druerne til Saint-Estéphe dyrkes på en 15 hektar land, som giver druer til at fylde 100.000 flasker om året. Markerne plejes, hvor de dårligt placeres drueklaser fjernes, sammen med blade der måtte skygge for de gode drueklaser, for at sikre den bedste produktion.

Planterne er mellem 20 og 40 år gamle. 80% af druerne produceret på traditionel vis, hvor de omrøres 2 gange daglig i termo regulerede tanke. De sidste 20% i 400 liter tønder med et oxyline system fra Tonnellerie Baron.

Vinen ældes 15 måneder i ege tønder fra Allier regionen. Hvor ca. halvdelen er nye tænder.

Druefordelingen er:

Og nu til hvad der gemmer sig i glasset

Når Château Tour des Termes – Saint-Estéphe årgang 2015 hældes i glasset, fornemmer man på farven at den har en smule alder. 8 år i år (2023) at den blev høstet. Blot blank rød, kun med lette brune toner helt i kanten. Den efterlader farvede medium gardiner, som hænger nogle sekunder på siden af glasset.

Tour des Termes i glasset
Tour des Termes Saint-Estèphe i glasset

Duften er kraftig, og vil fortælle en masse. Det første der fanger mig, er mindet af min afdøde farfars cigarkasse. For derefter at fange let indelukket frugt som åbner sig op når man slynger vinen godt rundt i glasset. Der er kommer noter af mørk chokolade og friskkværnet kaffe. Og jo mere man dufter, så fanger man også et strejf vanilje or urter.

Den lander utroligt blødt på tungen. Rigtig elegant Og man glemmer lidt hvor dyb den egentlig er. Det er selvfølgelig igen den mørke frugt sødme, man hurtigt fanger. Og derefter kommer en snart af finsk lakrids fra kinderne. Det første frugt der kommer er hindbær, men let kamufleret af nogle bløde urter. Det virker som om man virkelig for

Og smagen fungerer virkelig. Det er et spændende glas, som man går på opdagelse i. For man kan blive ved med at finde små nuancer.

Forhandlere

Jeg var heldig at veksle min KLM Flying Blue miles til et par flasker af Chäteau Tour des Termes – Saint-Estéphe, men heldigvis har jeg fundet frem til, at den også kan købes i en vinbutik i Danmark.

I skrivende stund (Februar 2023) kan den købes i 2016 årgangen hos Billigvine.dk. Normal pris på 265,- kr pr. flaske, men lige nu kan du købe den til 175,- kr. flasken.

Elengant oplevelse

Farven - 92
Duften - 91
Smagen - 94

92

SUPER

En spændende og elegant vin, som man kan blive ved at finde nye nueancer i.

Om vinnørd

Se også

Weingut Frank – Zweigelt Kalk & Loess – 2022

Denne flaske er endnu en af dem jeg fandt på en kort tur over den …

Kommentarer

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Jeg kan se at du bruger en reklame blokerings mekanisme (AdBlock).

Jeg kan som sådan godt forstå at du bruger det.

Dog håber jeg at du vil white liste vinnørd.dk. Det er vores eneste indtægtskilde at vise reklamer. Og uden den, så lukker siden.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from VinNørd.dk

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading