Vinaften i vinklubben – Juni 2023

Så var det blevet min tur til at samle vindrengene til en hyggelig aften i vinens tegn. Vanen tro, mødtes vi kl. 19:30. Alle i cykel og gåafstand til hinanden.

Jeg havde et par måneder til at finde frem til det, som jeg ville servere for drengene. Så jeg måtte i gang med at støvsuge diverse hjemmesider for gode forslag. Dog havde jeg på forhånd et ønske med i tankerne. Vin for Begynderes afsnit 46 sæson 1, gjorde mig nysgerrig på gamle riesling vine. Og da jeg aldrig sådan rigtig har fået en “gammel” riesling hvidvin (altså 20+ år), så måtte jeg tage chancen.

Derfor måtte jeg derfor i gang med Vintagewine’s webshop, for at se hvad de ellers gemte på. Desværre kunne jeg ikke få helt de samme årgange, som de smagte i podcasten. Kun den yngste var stadig på hylden. Mens jeg måtte “nøjes” med en 1998’er som den ældste.

Ydere mere, tænke jeg at temaet så måtte være 2 mod 2. Og med et lille twist: De skulle serveres blindt. Dette i håb om, at sanserne kunne få lov at arbejde lidt mere, og åbne for snakken om hvad der mon gemte sig i den klassiske sølvpapirs indpakkede flaske.

Udover Vintagewine, fandt jeg også flasker hos H.J. Hansen Vin. De havde også lidt forskellig med lidt alder på til fornuftige priser.

Smagelisten over aftenens vine

No.Producent / VinLand / DistriktDrueÅrgangAlkoholPris
1.Reverchon / Estate Riesling Sparkling BrutTyskland / MoselRieslingNV12,5%169kr.
2.Margarethenhof Weingut Weber / Riesling Schieferstein Feinherb AylerTyskland / MoselRiesling202111,0%100kr.
3.Weingut H. Schwaab Weber / Erdener Treppchen AusleseTyskland / MoselRiesling19988,0%249kr.
4.Tormaresca / Torcicoda Primitivo, IGTItalien / Puglia, SalentoPrimitivo201913,0%229kr.
5.Varvaglione / Cosimo Varvaglione Collezione Privatà Primitivo di ManduriaItalien / ApulienPrimitivo201715,0%249kr.
6.Finca Valpiedra / Finca Velpiedra D.O.C. ReservaSpanien / RiojaTempranillo201513,5%219kr.
7.Miguel Merino / Rioja Gran ReservaSpanien / Rioja96% Tempranillo
4% Graviano
201214%399kr.
8.Lemelson / Pinot Noir Cuvee X OregonUSA / OregonPinot Noir201713,5%249kr
9.Seresin Estate / Pinot Noir, Raupo CreekNew Zealand / MarlboroughPinot Noir201513,5%479kr.

Gennemgang af de mange vine

Reverchon / Estate Riesling Sparkling Brut NV

Traditionen tro, starter vi altid med lidt bobler og hilser pænt velkommen til hinanden. Så dette var eneste vin, som ikke blev serveret blindt. Men i stedet straks kom på bordet, mens snakken gik om resten af smagesedlens tomme felter. Og om det var noget som kunne gættes.

Flasken her er en NV. NV står for Non Vitage, altså en vin uden årgang. Af den simple grund, at der bruges druer fra flere høstår.

Reverchon er en rigtig frisk og syrlig bobble vin. Som har en duft af både syre og citrus. Og duften står op af glasset og byder ind til at smage. Og smagen giver straks perlende syre på tungen, med masser af citrus. En rigtig dejlig sommer aperitif.

Reverchon Estate Riesling Sparkling Brut NV har jeg købt hos Løsning Vin for 179kr.

Margarethenhof Weingut Weber / Riesling Schieferstein Feinherb Ayler 2021

Første blinde var lidt af en drillepind. Det er en Riesling, og det blev som sådan også hurtigt gættet på, dog kom der også bud på grüner veltliner. Og da man kunne se konturen af den slanke høje flaske, så blev der dansen om Tyskland, Østrig og Alsace i Frankrig. Det endelig bud blev Østrig.

Jorden vinstokkene står i er præget af skiffer, som det antydes i navnet på vinen. Og når druerne presses, så er det på god gammeldags manér: De tramper mosten ud af druerne med bare tæer. Hvorefter mosten hviler i 12 timer, inden den endelig presning. På den måde startes gæringen med druernes egne gærceller.

Den har også en smule restsukker, der har sødme, dog uden at være voldsom. Der er frugter som meloner, mange, fersken i duften. Den trænede næse kan også fange et lille strejf af petroleum. I smagen er der igen frugt, dog ikke lige så voldsom som i duften. Men stadig frisk og let og med masser af rygrad. En god og hæderlig Mosel Riesling.

Vinen er købt hos Vintagewine.dk til 100 kr. flasken.

Weingut H. Schwaab Weber / Erdener Treppchen Auslese 1998

Da denne kom på bordet, og begyndte at komme i glassene, så fik snakken på farven. For den var mere fyldig og gylden, med gule nuancer. Men vildt blev det, da alle satte næsen til glasset. Det emmede af petroleum noget så kraftigt. Aldrig har vi prøvet noget vildere. Det var som at stikke næsen ned i tanken på en gammel fiskerkutters glødehovedmotor.

Giver man den tid, damper det lidt af og der kommer noter frem af æbler, honning og appelsiner. En spændende udvikling som duften tager over tid. Men prøv den direkte fra flasken og mærk den intensive note af ren petroleum.

Smagen gav nærmest sukker shock omkring hele bordet. Og den er sød, virkelig sød. Nok også når man kommer lige fra den forrige friske og syrlige Riesling. Men det er jo også en Auslese. Og netop sukkeret er med til at den stadig står flot efter 25 år. Trods sødmen gemmer sig også en medium syre.

Vinen er købt hos Vintagewine.dk til 249 kr. flasken.

Torcicoda Primitivo, IGT / Tormaresca 2021

Så gik starten på de røde. Denne vin kommer Puglia (også kaldet Apulien). At komme efter en petroliums vin og gå løs på en primitivo vin, skabte lidt udfordringer med at placere druen.

Den har nemlig masser af duft. Røde frugter til den mørke side som blåbær, søde kirsebær og modne jordbær.

I smagen forsætter frugten, men der kommer også læder og mørk chokolade. Den lidt bitre tone, som flankeres af den tørre fad. Et spændende glas. Den er måske lige til den unge side, og kan godt tåle en håndfuld år endnu.

Vinen er købt hos H.J. Hansen Vin til 229 kr. flasken.

Primitivo di Manduria Cosimo Varvaglione Collezione Privata / Varvaglione 2017

Næste vin, igen på samme drue, nemlig Primitivo. Men en lidt anden stil.

Denne er helt klart mere bamset. Der er power på både duft og smag. Der er masser af frugt, der snerper lidt mod den overmodne tone. Det er mørkebær som blomme, solbær og fad.

Der er tydelig tanniner som dog kæmper med den lidt bombastiske frugt kurv, som hamrer løs. Fadet giver lidt vanilje til krydderi siden, som også har andre tørrede urter.

Måske lige til den voldsomme side for min smag.

Vinen er købt hos Andrup Vin til 249 kr. flasken.

Finca Valpiedra D.O.C. Reserva / Finca Merino 2015

Nu begynder snakken omkring bordet for alvor at rykke. Får nu rammer vi noget som vækker glæde.

Duften rammer lige hvor den fanger mig. Den er ren, men samtidigt ret kompleks. Og det er krydderierne og fadlagringen der styrer. Og giver spændende tanker mod læder/ko stald.

Smagen byder også op til dans. Den er ligeledes dejlig kompleks, men alligevel rolig. Som den udvikler sig, fanger man nye noter i både duft og smag. Super skøn vin.

En rigtig god spansk rioja vin.

Vinen er købt hos H.J. Hansen Vin til 219 kr. flasken.

Rioja Gran Reserva / Miguel Merino 2012

En Rioja med alder. Og nøj, hvor er den bare helt fantastisk.

Den er kølig i duften, men giver røde frugter og krydderier som harmonerer så godt, at man nærmest går i stå og bliver ved med at snuse.

Og når man så smager, så er det lige så hårene rejser på armene. Helt klar en klar vinder på aftenen. Den har syre og er kompleks. både frisk og med mørkere smage af fx. chokolade og tobak.

Vinen er købt hos Vintagewine.dk til 399 kr. flasken, men desværre udsolgt nu, da der kun var 2 flasker på lager da jeg handlede.

Pinot Noir Cuvee X Oregon / Lemelson 2017

Farven siger med det samme Pinot Noir, og når man sætter næsen til så er der kirsebær. Endnu et tegn på Pinot Noir. Den har god fylde og faktisk også nogle lidt mere tunge og bitre. Der kommer igen lidt mørk chokolade, sort frisk kværnet peber og lidt havana cigar.

Et rigtigt godt glas Pinot Noir, som også pleaser alle om bordet.

Vinen er købt hos Vintagewine.dk til 249 kr. flasken.

Pinot Noir Raupo Creek / Seresin Estate 2015

Aftenens sidste vin er igen en Pinot Noir. Der er power på duften, med masser af bær. Igen kirsebær men også mørkere bær i duften. Den er kompleks og fyldig.

Smagen er virkelig velstruktureret. Der er igen her kompleksitet, med både frugt men også de mere jordede toner. En god og vel balanceret syre holder en god balance med den medium styrke garvesyre fra fadlagringen. Den hænger virkelig godt sammen.

vinen er købt hos H.J. Hansen Vin til 479 kr. flasken.

Om vinnørd

Se også

Cháteau La Coté – Côtes du Rhone 2020

Det er vinterferie, og børnene er alle hjemme igen. Så skal der altid hygge lidt …

Kommentarer

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Jeg kan se at du bruger en reklame blokerings mekanisme (AdBlock).

Jeg kan som sådan godt forstå at du bruger det.

Dog håber jeg at du vil white liste vinnørd.dk. Det er vores eneste indtægtskilde at vise reklamer. Og uden den, så lukker siden.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from VinNørd.dk

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading