Santa Rita 120 Reserva Especial Chardonnay 2021

Selvom jeg i perioder nok mest drikker europæisk vin, så sker det at jeg rækker ud og fanger en oversøisk. Og jeg må også se at blive bedre til det. Sidste gang var det Lidl’s Wine Makers choice Shiraz fra Paarl i Sydafrika. Denne gang går turen til Chile til Santa Rita.

Santa Rita har hovedkvarter stik syd for Santiago, i området Rapel. Chile er det land der har den største vinproduktion i Sydamerika. Og det er især området omkring Santiago som er mest kendt. Selvom der produceres vin fra nordligste hjørne ved Atacama og Coquimbo. Og helt ned til det sydligste Chile hvor områderne Bio-Bio og Maule er placeret.

Der laves generelt gode og spændende Chardonnay vine ud til Stillehavets kyst. Og selvom Chile har masser af sol og varme, så er strømmen i Stillehavet kold, og er med til at sende kølig luft ind over vinmarkerne. Det giver druerne helt specielle betingelser. Så selvom solen kan bage ned, så er meget tit altid en kølig vind.

Santa Rita

Billede lånt fra Santa Rita’s hjemmeside, og efter behandlet en lille smule.

Santa Rita er en af de absolut største producenter i Chile. De har rødder helt tilbage til 1880, hvor Don Domingo Fernández Concha tog de første franske vindrue planter med og grundlagde Santa Rita.

Men det er først i 1980’erne, 100 år senere, at det for alvor tager rigtig fart. Hvor investeringer fra Grupo Claro og Owens Illinois satte gang i udvidelserne, af den produktions line de kalder 120. Den skulle bruges til at sætte gang i eksporten af deres vine. Det lykkedes i 1985, hvor de fik godt gang i salget ud over landets grænser.

Denne udvidelse tilbragte også en række nye teknologier og tekniske fordele, som ikke før var set i Chilensk vinproduktion.

Claro Group tog fuldt ejerskab og kontrol af Santa Rita i 1988, og igangsatte endnu en stor udvidelse, som igen skulle styrke deres kapacitet på eksportmarkedet.

Op igennem 90’erne og 00’erne opkøbte de flere gårde og marker i Chile. I 2016 blev de den første officielle vinfirma der sponserede et Engelsk Premier League hold, da de købte reklamepladsen på spillertrøjerne hos Arsenal.

Chardonnay 120 Reserva Especial 2013

120 er et varemærke med tradition og historie. Det er tanken om at gøre en vin production til noget simpelt og enkelt der giver mageløse oplevelser. Living la Vida 120 betyder for Santa Rita, at man skal nyde momenter i livet med mennesker du elsker og uden kompleksitet og blot dele gode vin oplevelser med venner og familie.

Chardonnay 120 er skabt af 100% Chardonnay, som kommer fra marker for foden af Andesbjergene, hvor der er meget lerjord. Der er kommer masser af nedbør om vinteren, og forårssæsonen er kølig grundet nærheden af Stillehavet.

Druerne bliver maskinhøstet. Mosten fra druerne bliver macereret kold ved 3-4 grader i 3 dage, før fermentering startes på ståltanke ved 14 grader. Der ligger vinen i en måned, for at udvikle større fylde i smagen. Vinen bliver derefter blendet og filtreret inden den kommer på flasken.

Oplevelsen

Skruelåget kommer nemt af flasken. Og når man hælder vinen i glasset, fornemmer man straks den er fyldt med duft. For selvom den kommer fra kølig opvækst, så er den varm og fyldig i duften. Der er friske citrusfrugter i duften og en smule æble syre. En meget ren og enkelt duft.

Farven er korn gylden, men en smule grønligt skær. Den klar og blank som resultat af filtreringen.

Jeg mærker med det samme den syrlige start, hvor efter de gule frugter som syrligere æbler og pære før de er modne. I den retro-nasale smag drejer den over mod kiwi og appelsinskal. Og når man zoomer lidt ud, så er den pakket ind i smag af ymer/mælkesyre som pakker frugten ind. Det gør den holder sin syrlige og friske side.

Det er en vin som smager som den skal. Den passer til alle de anmeldelser der kan findes. Og det er en masse produceret vin, som er styret til at smage som den gør. Den er nem drikkelig og smager som sådan ganske fint.

Men den gør også kun det… altså smager som det står skrevet. Den giver ikke mere af sig. Og bliver derfor for mig, blot en bordvin, som ikke gør nogen fortræd. Den er nem drikkelige og med dens syre, kan den pares til rigtig meget mad med lige tilsvarende syre. Og derfor også en populært valg, når der skal handles vin. Mange vil kunne lide denne.

Så inviterer du gæster der ikke går synderligt op i vin, og blot vil have en sikker vin som de fleste kan lide. så er Santa Rita 120 Chardonnay Reserva Especial et godt valg. Og den vil ikke stjæle opmærksomheden fra maden.

Men leder du efter en vin der byder på en oplevelse, så er denne for triviel og kedeligt. Hvilket også vil kunne ses i min karaktergivning.

Forhandlere

En søgning google, viser der er rigtig mange der sælger denne vin. Alt fra supermarkeder, til grænsehandelen, men også vinbutikker i byer og på internettet.

Derfor nævner jeg kun nogle af de mange hvor du kan finde den. Priserne er som de stod d. 4. marts 2023.

Og hvis du googler, kan du finde mange flere steder.

Nem drikkelig hvidvin

Farven - 85
Duften - 52
Smagen - 68

68

FRISK

Sikkert valg når familien kommer til middag, hvor der skal være fokus på maden og hyggen.

Om vinnørd

Se også

Weingut Frank – Zweigelt Kalk & Loess – 2022

Denne flaske er endnu en af dem jeg fandt på en kort tur over den …

Kommentarer

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Jeg kan se at du bruger en reklame blokerings mekanisme (AdBlock).

Jeg kan som sådan godt forstå at du bruger det.

Dog håber jeg at du vil white liste vinnørd.dk. Det er vores eneste indtægtskilde at vise reklamer. Og uden den, så lukker siden.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from VinNørd.dk

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading